Neden hiçbir şey değil bir şeyler var? (Kozmolojik Argüman)

Neden hiçbir şey değil bir şeyler vardır? bu tarz sorular sormamamız gerektiğini düşünen bazı bilim adamları ve felsefi sözler de mevcut  onlara göre evrenin  varlığı için bir sebep aramaya gerek yoktur çünkü böyle bir sebep zaten yok herhangi bir akıl yürütme zincirinin bir yerden başlaması gerektiği için bizimle evrenin varlığından başlayabileceğinizi düşünmüşlerdir  E.Tryson , Bertnard Russell ın sözlerini hatırlatalım :
" evren  zaman içinde gerçekleşen şeylerden sadece bir tanesidir" (1)
Fakat evrenin  öylesine var olduğunu söylemek gibi bir cevap neden elmalar yere düşer sorusuna öyle de ondan tarzında bir cevap vermek kadar bilimseldir .Keith Ward bu konuda " herşeyin bir sebebi olduğunu ama hepsinden önemli olanın  (yani tüm kainatın bütün varlığın) bir sebebinin olmadığını düşünmek " (2) olacaktır.

Argümanımızın temel öncülleri şunlardır :

1. Evren bütün parçalarıyla sonradan olmadır (Hadis)

2. Her sonradan olanın, bir var eden (Muhdis) ihtiyacı vardır.

3. O halde, bu evreninde bir var edeni vardır.

4. O da varlığı zorunlu olan Tanrıdır.

Bazıları evrenin  kendi kendine izah ettiğine inanır  mesela Atkins buna inanır  :
"zaman mekan kendi kendini toplanmış sürecinde kendileri gibi birini oluşturur"(3)
Atkins kendi ayakkabılarına tutunarak ayağa kalkan bir kişinin yaratacagı çelişkili duruma referansla bu süreci kozmik boot strap( kozmik kendi kendini yükseltmek) diye adlandırılır.
Buna karşın Keith Ward : "kendisi ortada yokken bir etki meydanı getirmesini mantıksal olarak imkansızlığını" vurgular Atkins in kaynak görüşünde ona verdi isim deki gibi bariz bir çelişkinin oldu tespitini yapar.

modern astronominin babalarından biri olarak görülen kuarkların kaşifi nobel'in astronomifeki muadili Crafood ödülü sahibi Allan Sandage bu varlık konusunda söyle der :"böylesi bir düzrnin kaostan çıkmış olmasına ihtimal vermiyorum.
Düzenleyici bir ilke olmak zorundadır. Tanrı bana gizemli gelse de varlık mucizesinin yani neden yokluk degil varlık var?  sorusunun mumkun olan tek açıklamasıdır .(4)

Bir natüralist neden birşeyler var sorusuna öylede ondan gibi  komik bir cevap vermekden başka bir  şey yapamaz çünkü alternatifi yoktur . Tanrıyı reddetmek için gösterilen bu azim gerçekten takdire şayandır  .



Kaynakça :

1 .  is the universe  a vacuum fluctuation ? NATURE , 246 ,1973 . s 396

2 .  age s. 23

3 .  a creation rrevisited  ,HARMONDSWORTH PENGUİN ,1994 , S .143

4 .  New York Times , MART 12 ,3991 , S.B9

1 yorum:

  1. Site müthiş inş kısa zaman için istifade etmeye başlayacağım kendim hep tarih ağırlıklıydım artık bilim ve felsefeye kayma zamanım geldi.. Bize bunları kazandırdığı için pessimiste teşekkür ederim.

    YanıtlaSil