Hiçlikten Evren ( Lawrence Krauss )






Evren hiç yoktan (kendiliğinden) var olabilir mi ?

Fizikçi Lawrence Krauss'a göre olabilir. Lawrence Krauss ''hiç yoktan bir evren'' isimli kitabında evrenin yokluktan kendiliğinden çıkabildiğini ve dolayısıyla ''neden hiçbir şey değil de bir şeyler var?'' sorusunu cevapladığını iddia ediyor/düşünüyor. Hiç yoktan evren oluşabilceğini söyleyen belgeseller de vardır. Gerek bu kitaplar olsun gerek bu belgeseller olsun Ateistler tarafından adeta ''bak Allaha filan ihtiyaç yok, evren kendiliğinden oluşabiliyor'' diye öne sürülmektedir. Peki halkımızın kandırıldığını bilmeye hakkı yok mu?

Gelin bu asılsız iddiaları beraber değerlendirelim. Hiç yoktan evren iddiaları tamamen çarpıtmadır ve bu iddiaların aslı yoktur. Öncelikle ''yokluk'' diye bir şey bile tespit edilememiştir. Yokluk bile yokken nasıl oluyor da yokluktan evren çıkabiliyor diye sorarak başlayabiliriz.

Krauss'un yokluk ile kast ettiği ''kuantum vakum'' diye adlandırdığımız ''boş'' havadır. Krauss burda aslında var olan bir şeye yolkluk atfederek bir ''Cinaslı Safsatası'' (Fallacy of Equivocation) diye adlandırılan bir mantık hatasına imza atıyor. Yokluğun veya hiçliğin anlamı sabit olmasına rağmen yeni bir hiçlik tanımı üreterek kendisini haklı çıkarmaya çalışıyor.

Krauss'un kast ettiği şey hem felsefi açıdan hem de bilimsel açıdan yokluk değildir. Felsefi açıdan yokluk hiç ama hiçbir şeyin olmaması, bir başka değişle ''varlığın yokluğudur''. Aristo yokluğun tanımını şu şekilde yapmıştır: ''Yokluk kayaların hayal ettiği şeydir''.

Bilimsel açıdan bir şeyin yokluk olabilmesi için söz konusu şeyin hiçbir özelliği bulunmamalıdır. Halbuki Krauss'un yokluk diye iddia ettiği kuantum vakum'un birçok deneysel/yanlışlanabilir özellikleri vardır. Kuantum vakum'un enerjisi vardır, dalgalanmaları vardır, ölçebileceğimiz özellikleri vardır. Durum böyleyken nasıl bu şeye yokluk diyebiliriz ki ?

Bunun ne kadar şaçma bir fikir olduğunu başka bir örnek üzerinden gösterebiliriz. Bildiğiniz gibi buz ve su tamamen aynı maddedir. Buz suyun donmuş halidir. Buzu erittiğimizde su elde ediyoruz. Şimdi biz eritilmiş buzdan çıkan su için ''bu su yoktan oluştu'' dersek bu saçma olmaz mı ? Krauss'un da yaptığı aynen budur.

Krauss'un bu söylemleri akademik camiada da çok eleştiri almıştır. Başta Alexander Vilenkin olmak üzere birçok kozmolog/fizikçi krauss'un hiçlik diye tanıttığı şeyin hiçlik olmadığını söylemişlerdir. İsteyenler bunu Vilenkinin kendi ağzından dinleyebilirler: http://www.youtube.com/watch?v=A7I3uM-kMPI

Şimdi işin daha da vahim kısmına geçelim. Yokluktan evren oluşmasını bırakın, kuantum vakumdan evren oluşması düşüncesi de bilimsel olarak kanıtlanmış bir teori değildir. Kuantum vakumdan evrenin meydana çıkması son derece spekülatif bir teoridir ve hiçbir kanıtı yoktur. Bunu dünyan'ın önden gelen kozmologlarından biri olan George Ellis'in ağzından dinleyebilirsiniz: http://www.youtube.com/watch?v=tq8-eLGpEHc (43:13. -48:00. dakika arası)

Krauss haklı olsaydı bile sorun yine çözülmezdi çünkü bu sefer ''kuantum vakumdan evreni çıkartan yasalar nerden geliyor?'' sorusu doğardı ve ''neden hiçbir şey değil de bir şeyler vardır?'' sorusu yine cevapsız kalırdı.

İşin ironik kısmı, kutsal metinlerde geçen geçmiş kavimlere verilen mucizelere gülenler, hiçlikten çıkan bir evrene inanmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder